Faciliterend grondbeleid

  • 15 jun. 2012
  • 22 nov. 2022
  • 8803 keer bekeken

Bij faciliterend Grondbeleid (ook wel passief grondbeleid genoemd) stelt de gemeente de kaders (in de vorm van een bestemmingsplan) voor de ontwikkeling vast, maar zijn derden (zoals ontwikkelaars of woningcorporaties) verantwoordelijk voor de realisatie.

Bij faciliterend Grondbeleid zijn de gemeentelijke investeringen en dus risico's beperkt. Dit kan aanleiding zijn voor gemeenten om voor deze vorm te kiezen. Tevens een belangrijk voordeel van faciliterend grondbeleid en in met name het geval van uitzonderlijke/complexe ontwikkelingen is dat meer gebruik wordt gemaakt van de beschikbare expertise en creativiteit in de markt. Echter in enkele gevallen kan de keuze tot faciliterend grondbeleid ook noodgedwongen zijn door bijvoorbeeld de afwezigheid van (voldoende) grondposities en medewerking van de eigenaren deze aan de gemeente te verkopen.

Bij faciliterend grondbeleid is de invloed van een gemeente beperkt. Het enige middel waarbij de gemeente kan sturen op de kwaliteit en programma is in het bestemmingsplan. Voor een gemeente is een goed doorlopen planontwikkelingsfase en bestemmingsplan dan ook essentieel.

Ook bij faciliterend grondbeleid speelt dat met de invoering van de nieuwe Wro meer mogelijkheden zijn ontstaan voor gemeenten om kosten te verhalen.

Bron:

http://www.gemeentelijkGrondbeleid.nl/Grondbeleid/Beleidskaders/FaciliterendGrondbeleid/tabid/61/Default.aspx

Login om te kunnen reageren. Nog geen account? Klik hier om te registreren.


Geef hier je reactie

Wil je alleen reageren op dit artikel, dat kan hier.

0 Reacties

    • Deel deze pagina: