Vanwege de omvangrijke kasstromen en risico’s die met grondexploitaties zijn gemoeid in verhouding tot de gemeentelijke kasstromen in zijn geheel is het te overwegen een speciale reserve voor het Grondbedrijf (Reserve Grondbedrijf, Algemene Reserve Grondbedrijf of Exploitatiereserve) in te stellen.
Met het instellen van de Reserve Grondbedrijf wordt de financiële huishouding van de grondexploitaties gescheiden van de overige gemeentelijke taken. Tevens dient de reserve als buffer om eventuele risico's in de grondexploitaties op te vangen. De Reserve Grondbedrijf vormt daarmee tevens (een deel) van de dekking van het benodigde weerstandsvermogen voor het Grondbedrijf. De minimale en maximale omvang van de Reserve Grondbedrijf kan in de Nota Grondbeleid of in een Nota Reserves en Voorzieningen worden vastgelegd.
Onttrekkingen en toevoegingen aan de Reserve Grondbedrijf vinden plaats bij het treffen van een voorziening voor een grondexploitatie met een begroot verlies of indien een grondexploitatie met positief resultaat wordt afgesloten. Indien het maximale niveau van de Reserve Grondbedrijf wordt bereikt kan worden besloten een overheveling naar de Algemene Reserve te laten plaatsvinden. Indien het minimale niveau van de Reserve Grondbedrijf wordt bereikt kan het weerstandsvermogen onder druk komen staan, in dat geval kan voeding uit de Algemene Reserve plaatsvinden of door andere dekkingsbronnen. Anderzijds kan dit aanleiding zijn de gemeentelijke projecten te herpioriteren zodat een gezond niveau van de Reserve Grondbedrijf blijft gewaarborgd.
Wil je alleen reageren op dit artikel, dat kan hier.